Fristad Göteborg

Den 5 oktober 2013 lanserades Fristad Göteborg på Hammarkullens Folketshus

Lansering av Fristad Göteborg

Logga för Fristad Göteborg

I Göteborg lever många personer som saknar uppehållstillstånd och därför får sina liv begränsade på olika sätt i vardagen. Att personer som inte fått uppehållstillstånd väljer att stanna i Sverige istället för att låta sig utvisas gör inte att deras behov och drömmar skiljer sig från andras. Vi tycker att alla i Göteborg ska ha tillgång till det som staden har att erbjuda. Därför vill vi skapa möjligheten att kunna erbjuda fristäder.

Fristad Göteborg

Vad gör du i din stad? Fikar, tränar, uppsöker vårdcentralen, hänger på fritidsgården? Göteborg ska vara en stad som är till för alla, men så är inte fallet idag.

Papperslösa flyktingar – personer som har fått avslag på sin asylansökan eller som aldrig sökt asyl – lever idag nästan helt utanför det sociala trygghetssystemet. Många saknar såväl pengar som en stadig bostad och alla lever under det ständiga hotet att när som helst bli gripna och utvisade till det land som de flytt ifrån.

Detta vill vi ändra på. Men vi behöver hjälp. I väntan på att staten och kommunerna ska ta sitt ansvar för papperslösa så kan civilsamhället gå före och visa vägen.

Fristad Göteborg är ett projekt som drivs av nätverket Ingen människa är illegal och Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering inom ramen för projektet Göteborg För Alla!. Projektet går ut på att göra platser mer tillgängliga och sprida information om dem till papperslösa. Idrottsklubbar, vårdcentraler, kaféer, kulturföreningar med flera ska kunna ansluta sig och utlysa sin verksamhet som en ”fristad” för papperslösa. Rent praktiskt kan det ske genom att t.ex. införa särskilda gratiserbjudanden eller rabatter eller genom att ha separata register där identitet inte utkrävs för att kunna delta i de aktiviteter verksamheten har.

Myndigheterna glömmer att människor fortsätter vara människor oavsett vad Migrationsverket och staten bestämmer om rätten till uppehållstillstånd. De glömmer att ett avslag inte gör en asylsökande mindre lik andra människor, som fortsätter ha behov och drömmar trots dessa beslut. Vi kan påminna dem om det.

Vill du erbjuda en fristad?

För att ingå i projektet Fristad Göteborg har vi några krav och rekommendationer som vi gärna ser att er verksamhet uppfyller.

Följande punkter är krav för att ingå i projektet:

  • Personnummer. Papperslösa personer saknar svenskt personnummer. Om registrering är nödvändigt för er, se över möjligheten att skapa separata register som inte kräver personnummer.
  • Anonymitet. Ta reda på om polis har rätt till information om era deltagare/kunder. För att kunna erbjuda en fristad är det avgörande att polis och migrationsmyndigheter inte får information om papperslösa som deltar.
  • Rutiner. Se till att hela personalgruppen är insatt i hur de ska agera när papperslösa söker sig till er. Detta för att undvika att en redan socialt utsatt person hamnar i jobbiga situationer.

Följande punkter är rekommendationer som vi helst ser att ni uppfyller:

  • Avgifter. De flesta som lever utan papper lever också i fattigdom. Har ni avgifter inom er verksamhet? Inför gärna särskilda rabatter och gratiserbjudanden för papperslösa.
  • Intyg. Om er verksamhet genererar intyg, betyg eller dylikt är det bra att spara deltagarens resultat på ett sätt som går att omsätta i ett officiellt betyg den dag personen får uppehållstillstånd.
  • Civilkurage. Om ert regelverk gör det svårt att ta emot papperslösa kan ni inom personalgruppen stötta varandra i att ifrågasätta regler och rutiner, eller visa civilkurage genom att bryta mot dessa.

Vad får du som organisation/företag ut av att ingå i Fristad Göteborg?

  • Du är med och underlättar livet för tusentals människor som lever i stor nöd utan sociala och politiska rättigheter.
  • Vi kommer rekommendera er verksamhet till vänner och bekanta.
  • Du ingår i ett nätverk där vi tillsammans kan utbyta tankar och idéer om hur vi skapar ett Göteborg för alla!

Checklistan ovan kan du även ladda ner som en pdf här: ChecklistaFristadGBG.pdf

Har du frågor och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på info@dinarattigheter.se. Du kan även använda formuläret nedan.

Fields marked with a * are required