Rätt till ett drägligt liv

Alla aktiviteter och tips i detta kapitel är gratis (förutom några) och du ska inte behöva ge personnummer för att kunna delta. Tänk på att det är öppna aktiviteter vilket betyder att vem som helst kan komma dit.

Motion och hälsa

På hälsotek finns aktiviteter som självhjälpsgrupper, promenader, gympa, sluta röka-kurser, kurser om mat och motion och mycket mer. Kontakta Hälsoteket i ditt område eller gå dit för att få veta mer:

Angered: 031-365 11 44
E-post: halsoteket@angered.goteborg.se
Adress: Kultivatorgatan 4 Box 34 424 21, Angered

Kortedala/Bergsjön: 031-365 44 70
E-post: anna.laursdotter.garpvall@ostra.goteborg.se
Adress: Kortedala Torg 1

Västra Frölunda: 031-3662864
Adress: Frölunda Kulturhus, Frölunda Torg

Bibliotek

Alla får låna böcker, filmer och skivor. Om du inte har personuppgifter och adress kan du inte få ett eget lånekort men biblioteken kan lösa det genom ett ”administrativt kort”. Fråga i kassan på biblioteket. Det kortet kan du också använda för att låna dator och internet. Om du har barn i skolan kan de låna via skolans institutionslånekort. Kontakta biblioteket i den stadsdel där du bor så hjälper dem dig.

Museum

I Göteborg finns till exempel Röhska Muséet, Statsmuséet, Sjöfartsmuséet och Världskulturmuséet. På något av dessa muséer kan du köpa ett årskort för 40 kronor, barn går in gratis. Muséerna har ofta bra rum för barn att leka i.

Öppna förskolor

Öppna förskolor finns i alla stadsdelar. Dit kan du gå tillsammans med dina små barn, 0 till 6 år, och sjunga, leka och fika. Många av dom öppna förskolorna drivs av Svenska kyrkan men du är välkommen oavsett religion. För att hitta en öppen förskola nära dig, googla ”öppen förskola+göteborg+(den stadsdel du bor i)”.

Kyrkor

På flera kyrkor finns det till exempel café och studiegrupper. Alla är välkomna, oavsett religion.

RFSL

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra.

På RFSL i Göteborg finns Träffpunkt HaBit, dit kan du gå för att fika, umgås eller träffa någon ur personalen. HaBit är öppet på onsdagar mellan kl 18 och 21 och på söndagar kl 17-20.
Göteborg 031 138300
Borås 033-106970
Adress: Stora Badhusgatan 6, våning 9.

Stödnätet

Stödnätet är en mångkulturell förening som hjälper kvinnor, barn och ungdomar. Här kan du till exempel få juridisk hjälp, hjälp i kontakt med myndigheter eller möjlighet att träffa andra. 031 – 331 21 79 eller 031 – 331 99 02

Ingen människa är illegal

Ingen människa är illegal arbetar med att praktiskt stödja människor som är papperslösa. Ingen människa är illegal kan hjälpa till med till exempel boende, mat, buss- och spårvagns kort och kläder. De anordnar också olika aktiviteter och läger för barn som är papperslösa. 070-437 75 24

Huldas hus

Huldas Hus är en mötesplats som erbjuder aktivitet och stöd. Vi har grupper som arbetar med exempelvis textila material, konst, datakunskap och friskvård. På Huldas Hus finns telefon, datorer med internetuppkoppling och möjligheter att tvätta kläder eller ta en dusch. 031 3679690

Café Trappanér

Caféet sköts av en baptistförsamling (kristen organisation men du kan gå dit oavsett religion). De vänder sig till hemlösa och socialt utsatta människor som de erbjuder gratis fika, mat och en social gemenskap. De brukar ha öppet måndag – fredag kl. 18.30-23.00 men kolla på www.trappaner.se (tyvärr bara på svenska) för att kolla öppettider. 031-132220
Adress: Café Trappanér, Baptistkyrkan Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg.

Kafé Vasagatan

Caféet sköts av Göteborgs Räddningsmission (kristen organisation men du kan gå dit oavsett religion). De vänder sig till hemlösa. På kaféet kan du äta frukost och tvätta dig, tvätta kläder eller få nya kläder. Det finns också telefon och tidningar.
Öppettider är måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 08.45-12.00
031 7121380
Adress: Vasagatan 14, Göteborg

Tänk på:

Att alltid ha en giltig biljett när du åker spårvagn och buss så behöver du inte oroa dig för biljettkontrollerna!