Pravo na pravedan azilski proces

Vaša prava

 • Vi imate pravo tražiti azil.
 • Vi imate pravo na azil ukoliko imate valjane razloge za azil.
 • Vi imate pravo da želite odredan spol vašeg prevoditelja, administratora i advokata/pravnika.
 • Vi imate pravo na vlastita susreta nasamo sa svojim advokata/pravnika i sa uredom migracije.

Prema Zakona o strancima 4 Ch. § 1. Izbjeglica je “osoba koja zbog dobro osnovanog ima strah od proganjanja zbog svoje rase, državljanstva, političkih ili vjerskih uvjerenja ili zbog spola, seksualne orijentacije ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi, i koja zato nemoze ili koja zbog tog straha nezeli iskoristiti zaštitu svoje domovine. Kao izbjeglica se također smatra stranac koji je bez državljanstva iz istih razloga kao gore i izvan zemlje u kojoj su on ili ona ranije imali svoje boravište, i tko ne može, ili zbog straha, ne želi da se vrati u nju”.

U praksi, zakon slijedi vrlo loše. To je zato što ured imigracije ima vrlo loše razumijevanje o pravilu, zbog predrasuda i lošeg razumijevanja o tome kako različite strukture moći utjecaju. Ponekad je problem u nevoljkost i/ili nedostatak vremena da se upoznaju s konkretnim razlozima za azil koje žene i/ili LGBTQ osobe mogu imati.

Da biste dobili azil odbor migracije zahtijeva da možete dokazati da ste bili žrtva progone ili nasilja, i da možete dokazati da ste izložen rizik nasiljuan ako se opet vratite. No, čak i ljudi s jakim dokazima još uvijek često dobiju negativnu odluku za azil.

Tražite azil opet:

Četiri godine nakon što dobijete negativnu odluku azila, možete opet predati za azil. Kada počinju novi procez azila koji je sličan prvom . Međutim, prvi zahtjev može utjecati na novu aplikaciju za azil jer imigraciju (Migrationsverket) će se čuditi kako još uvijek traže azil s istim razlogm, isto tako ako predate  s novim razlogom. U praksi je to česti slučaj da odbor migracije (Migrationsverket) sastavi staru i novu aplikaciju u jednu kada predate ponovo.

Za one koji su živjeli kao neregistovani i nikada niste bili u kontaktu sa švedskim ured migracije:

Ako niste podnijeli zahtjev za azil, ali imate potrebu za zaštitu, uvijek imate pravo da dobijete svoj ​​zahtjev za azil ispitan u Švedskoj. U tom slucaju isto vazi za vas kao i za one koje traže azil u vezi s dolaskom u Švedsku. Ako ste imali uvjet (na primjer, radna ili turistička viza) i onda dobili negativno riješenje ali ostali u zemlji i živjeli bez papira, izgleda proces za tražiti azil malo drugačiji. Nazovite savjetovalište (Rådgivningsbyrån): 0200-880066 (besplatno) kako bi saznali više.

Stvari koje treba uzeti u obzir:

 • Rizik od progone zbog toga što ste žena i/ili LGBTQ osoba može biti razlog za pravo za azil. Možete biti maltretirani od države (kao kao naprimjer od policije, vojske i vlade) i/ili maltretirani od strane supruga/supruge/partnera, obitelj ili drugih pojedinaca.
 • Ako ste pobjegli iz svoje zemlje, jer ste progonjeni od strane države ili pojedinca, jer ste gej, biseksualne ili transrodne, imate pravo na azil.
 • Progona zbog političkog mišljenja može uzrokovati da dobijete izbjeglički status. Politika ne mora samo zna
 • iti stranačko političko djelo ili mišljenje. Može također zna
 • iti da vlasništvo mišljenje u vezi spola i seksualnosti eventualno krše i prkositi to od države, društva ili obiteljia.
 • Pokušajte odjednom reći što više detalja moguće o svim osnovama za azil svojim advokatu / pravniku i uredu imigracije, odnosno o svim vašim problemima odkuće. Iako se radi o bolnim iskustvima i strahove nasilja, prijetnje smrću i tuće od strane policije ili vašeg supruga/supruge/partnera, ili vašeg obitelja.
 • Pokušajte dobiti dokaz da se možete dokazati svoj strah, npr. Potvrda iz vaše domovine, prijeteća pisma, liječničke potvrde, svjedoci, fotografije, itd.
 • Uvijek obavijestite svog advokata/pravnika i ured migracije oko ikakve promijene u vašoj okolnosti ili situaciji ako ti novi događaji u vašem životu čini da vaš strah od deportacije se povećava.
 • Pobrinite se da imate kopije svih dokumenata koji se odnose na azilni proces.
 • Ako ste došli u Švedsku zbog veze s Švedskim suprugom/partnerom, ali odnos je završio, postoji mala mogućnost nastavka prebivališta. Ako ste uspjeli dobiti posebnu vezu sa Švedskom kako domovina, ako je vaš odnos završio jer ste vi ili vaša djeca bila žrtve nasilja ili ako postoje drugi razlozi, možete nastaviti primati boravišnu dozvolu. To vrijedi i za muškarce koji žive s muškarcima i ženama koji žive sa ženama.

Besplatno savjetovanje, podrška i informacije o pitanjima azila:

 • Savjetovalište 0200-880066 (besplatno)
 • Amnesty International 08-7290200
 • Farr – izbjeglički skupine i tražitelji odbora vijećnici 023-132 45